911, 981 Pomoć i informacije

 

ŠTA SMO MI SVE OVE DECENIJE RADILI? POMAGALI JEDAN DRUGOME, I U ZRAKU, I NA ZEMLJI.


U ZRAKU, AKO ZALUTAŠ, ZOVEŠ RAJU! AKO TI SE DESI DA ZABORAVIŠ DA IZVUČEŠ TOČAK NA SLIJETANJU, ZNAŠ DA ĆE TE RAJA OPOMENUTI PREKO RADIJA.

 

NA ZEMLJI, POZAJMITI AUTO AKO SE TVOJ POKVARIO, AKO TI TREBA PREVESTI FRIŽIDER, NAŠTELOVATI ŠTAND GAS I PALENJE, AKO TI TREBA RAME ZA JADANJE, DRUŠTVO ZA KAFANE ILI ZA SKIJANJE, ILI MOŽDA GAJBA NA PAR SATI, AKO TI TREBA INFORMACIJA, VEZA ILI POMOĆ SVAKE VRSTE, OPET ZOVEŠ RAJU NIŠTA SE NIJE PROMIJENILO, RAJA JE VAZDA BILA I OSTALA TU.
 


15.09.2013 

 

Subject: RE: Cucnik Mladen

Date: 2013-09-12 23:18

 From: Sokol Ibrani <sokol.ibrani@asm.com>

To: 'Dejan Stojnic' <dejan@djesi.ba>

Hi Dejan,

Thank you very much for your help. About two weeks ago I got e-mail from Mladen. He did let me know about reading my appeal at web page of Aeroclub.

He lives much closer to me than I thought. He is in west coast of CANADA. I hope soon to see him and his family.

Lot of regards,

Sokol Ibrani Ph.D

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  

FROM: Dejan Stojnic [mailto:dejan@djesi.ba]

  SENT: Tuesday, May 21, 2013 12:21 AM

  TO: Sokol Ibrani

  SUBJECT: RE: Cucnik Mladen

Hi

I've put your appeal on the first part of the first page

http://www.aeroklub-sarajevo.ba/#sokol [1]

In plain english, it is

I received an email from SOKOL IBRANI from Phoenix, Arizona. He says he's an old friend Mladen Čučnik and that he would like to get in touch with him. So, if someone knows something, let give a shout to me or Sokol.

I hope somebody will know something

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  

FROM: Sokol Ibrani [mailto:sokol.ibrani@asm.com]

  SENT: 17 May 2013 18:51

  TO: dejan@djesi.ba

  SUBJECT: Cucnik Mladen

 

Hi Dejan,

I am an old friend of Cucnik Mladen from student days at Mechanical Engineering in Sarajevo. From the web page of Aeroclub-Sarajevo I understand that maybe you have some information about whereabouts of Mladen. I will be very grateful to you if you or anybody else from the Aeroclub could e-mail me contact of any ways of Mladen Cucnik.

Best regards,

Sokol Ibrani Ph.D

Principal Engineer

ASM America

3440 E University Dr.

Phoenix, AZ 85034

Sibrani6@hotmail.com


29.10.2012 

Nedim Merdžanić Medo [medo-fozzie@hotmail.com] piše:

... Sada imam i ja za tebe jednu veliku molbu: Jos pred rat sam izgubio kontakt sa Palo Murisom (nakon sto je otisao u Englesku) i koga god sam pitao nije mi mogao reci nista konkretno. Ako imas ikakvu adresu, e-mail, broj telefona da mi proslijedis. Em smo bili generacija kada smo se poceli baviti padobranstvom, em smo bili dobro dobra raja. Evo imas adresu, mozes i na FB, pa javni mi svakako (ili pozitivno ili negativno). Unaprijed ti hvala.

Ja sam mu poslao email adresu koju imam. A da li je prava, saznaćemo uskoro

 


30. avgust 2012.

 

Zeljko Stolba [trcu@hs-hkb.ba] piše

IVICA ARARANKOVIĆ pita zna li ko gdje živi i šta radi KEMAL BATLAK ?

Javio se Mirko Božić, misli da bi Prodan mogao znati više. I imao je potpuno pravo.

Date: 20.09.2012

From: ljubomir prodanovic [pl_prodan@yahoo.com]

Mirko i Dejane pozdrav svima! Što se tiče Kemala Batlaka znam mnogo toga. Pokušava o sam da mu pomognem da koliko toliko udostoji svoju vrlo nezahvalnu trenutnu poziciju ali nažalost nisam puno uspio. On živi u Sarajevu kao podstanar, vrlo narušenog zdravlja na socijali, krajnje nezahvalno. Nažalost vrlo malo se tu moglo uraditi! On ove godine navršava 60 godina života, tako da tek sada može pokušati da rješava nekakav penzionerski status. Da ne dužim evo njegov broj mob. telefona +38763041564   DA napomenem da je preživio 4 moždana udara, otežano komunicira, detalja iz mladosti se dobro sjeća ovo kasnije malo brka što je razumljivo. U APRILU IŠAO JE NA JEDNU OPERACIJU NA SRCU I OD TADA NISMO KOMUNICIRALI. Pozdrav!Prodan

Kemin broj telefona ti je :+38763041564 Stanuje u Sarajevu, Franjevačka 6a, kao podstanar kod Zuko Saliha.


27. januar 2012.

 

  Zajku Pašoviću treba dokaz da je 1979. položio za aviomehaničara. U ratu je izgubio dozvolu i ne zna njen broj. Kompletna arhiva iz Saveznih institucija SFRJ je smještena u Arhivu Jugoslavije, ali niko nema ideju gdje to da traži. Jedina šansa je da se nekako dođe do Danila Radovića Kreze, on i Zajko su iste godine polagali ispit, pa da se sazna broj Krezine dozvole.

 

Evo emaila koji sam dobio od Mladena Novakovića:

 

Date: Fri, 27 Jan 2012 02:19:42 -0800 (PST)
From: Mladen Novakovic <mladen.novakovic@ymail.com>
Reply-To: Mladen Novakovic <mladen.novakovic@ymail.com>
Subject: Molba
To: "dejan@stojnic.co.uk" <
dejan@stojnic.co.uk>
 

Poštovani,

Naišao sam na Vašu e-mail adresu na sajtu Aerokluba Sarajevo, pa Vam se obraćam u nadi da ćete mi možda pomoći. Naime, ja sam Mladen Novaković i advokatski sam pripravnik u advokatskoj kancelariji Borković u Beogradu.

 

Prije mjesec dana nas je angažovao gospodin Zaim Pašović (pretpostavljam da ga poznajete) da mu pronađemo licencu vazduhoplovnog mehaničara koju je stekao 1979. godine. Uspjeli smo locirati instituciju (Arhiv Jugoslavije) gdje se po svemu sudeći nalaze te licence, ali kao nepremostiv problem se pojavila činjenica da je broj pod kojim zavedena predmetna licenca pogrešan (gospodin Pašović je izgleda pogrešno zapamtio taj broj), a odgovorna lica u Arhivu tvrde da bez ispravnog broja ne mogu pronaći ono što tražimo.

 

Konkretan razlog zbog kojeg Vam se obraćam jeste naša nada da možda imate neki kontakt sa Danilom Radovićem u Kanadi, koji je polagao taj ispit iste godine kada i gospodin Pašović, pa vjerujemo da bi nam on moždao mogao pomoći da sklopimo mozaik i dođemo do tačnog broja licence. Bili bismo Vam jako zahvalni ako možete da nas dovedete u vezu sa Danilom Radovićem, ili sa nekim trećim licem za koje mislite da bi nam moglo pomoći.

Srdačan pozdrav!

Mladen Novaković

 

 

Dakle, RAJO, hvatajmo Krezu. Ja sam izguglao koliko sam znao, i ništa nisam našao. Ali ja imam 66 godina, što mi se mora uzeti kao olakšavajuća okolnost. Ima li ko mlađi da uspije?

 

Pišite ili gospodinu Novakoviću direktno na mladen.novakovic@ymail.com, ili meni na dejan@djesi.ba ili dejan@stojnic.co.uk

 

29. januar 2012.

 

Juče me na skype zove Prodan da mi saopšti Krezin broj telefona, koji je dobio od Krezine sestre. Tri puta sam ga zvao (Krezu), i svaki put dobijem mašinu. Prodan mi je kazao da Krezo vozi one ogromne kamione po Kanadi i USA i da je često nedostupan. Elem, danas ponovo pokušan i iz drugog puta klik, i Krezo se javi!

 

E jesmo se napričali, to je čudo jedno. Ali ovaj put je najvažnije da Krezo zna napamet broj svoje dozvole, i to sam odmah proslijedio Zajkovom advokatu.

 

Prodane, hvala ti, super smo ovo odradili.


Danas sam dobio email od iračkog oficira, inače rajlovačkog akademca, TAHSSEENA ALMUSAWIJA kome treba pomoć da nađe prijatelja.

 

Date: Sun, 7 Mar 2010 01:14:19 -0800 (PST)
From: Tahsseen Ali <tahsseen_a@yahoo.com>
Subject: Traži priJatelje
To: dejan@stojnic.co.uk
 
Ja stvarno potrebna pomoć da dođete do priJatelja koJi su sa mnom na akademiJu u RaJlovac . MoJe ime  TAHSSEEN ALMUSAWI  iz iraka i Je studirala u klasi akadimiu voJne protivvazdušne odbrane od datuma 8/1/1980 i diplomirao kao oficir, kraJem 1983. i da se urade Oficir iračke policiJe.hoću da mene pomogne nevoljnicima adresu mogućih mesta da nađem moJe JugoslaviJe priJatelje  koJi su sa mnom, a posebno moJ priJatelj ERAK GORAN hvala vam i želim vam zdravlja.

BRG. TAHSSEEN

Uz email je zakačio neoboriv dokaz

odakle sam ga malo bolje "izvukao"


Miro Božić pita 29. jula 2009:

Drugo, nasao sam interesantnu sliku na Otvorenom maketarskom forumu: http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=2760  ocigledno slika sa Butmira ali ko je na slici i koji avion (navode da je PO-2 sa Walter motorom) ali mi je malo neprepoznatljivo. Oni malo stariji poznace po registraciji. Bilo bi dobro kontaktirati autora jer navodi da ima cijeli album tih starih slika.

I trece jedno pitanje za raju: Koliko je kupljeno i kada Cessni 172 Reims Rocket u BiH? Ja sam letio nasu sarajevsku YU-DBH kao i YU-DBK (nesto mi govori da je to bila zenicka Cessna ali nisam siguran). Koje boje i registracije su bile tuzlanska, banjalucka i bihacka? Da li je Mostar imao svoju? Boje i registracije su mi bitne jer ih imam namjeru nacrtati.

Pozdrav

Miro


Miro Božić je 29. januara 2009. nacrtao, a 31. docrtao na osnovu Prnjiniih sugestija, Ikarus 214, ali nije baš siguran da je sve kako treba:

 

"Evo probao sam nacrtati naš 214, ali pošto ga nikad nisam vidio ni uživo ni na slici (osim nos na onoj slici Bate Kovačevića), onda samo predpostavljam da je mogao otprilike ovako izgledati. Negdje sam na internetu vidio da ovom vojnom broju 61019 odgovara civilna registracija YU-ABR. Pa ako neko od članova zna nešto više ili ima čak sliku, molim za

ispravke i sugestije."

 

Idemo dalje. 5. februar i Miro piše:

"Treca revizija Ikarusa 214. Prnja mi je poslao slike gdje se vidi rep i registracija YU-ABR, a vojni broj nije 61019 nego 61002. A Prodan mi je poslao sliku gdje se vidi da je taj nas bio izvidjacka verzija 214 sa zastakljenim nosom. Shodno tome napravio sam reviziju. Ima tu i jedna misterija na ovoj slici sa repom: koliko ja vidim karmanov slivnik na izlaznoj ivici krila izgleda da ide preko cijelih vrata. Kako su se onda otvarala? Mozda se sjeti neko od starijih padobranaca.

Pozdrav

Miro"

Evo te treće verzije i Mirinog 214:

  , a tu su i Prnjine slike  


Ines Mussoter traži Senada Šepića (28.12.2008)


Miro Božić je našao vremena i nacrtao Trenera, eno ga na dva crteža, 65-tica i 73-ojka. Miro kaže: "Evo ti u prilogu 2 Trenera sa molbom za raju da me korigiraju ako sam nesto krivo nacrtao".

 

Ima još, Miro je već u novom projektu, VAJA!!! Pa pita: "Ja pomalo crtam Vaje ali imam problem – ne znam koje boje je bila koja registracija. Koliko se sjecam jedna je bila prljavo roza, jedna blijedo zelenkasta a jedna, cini mi se boje slonove kosti. E sad mi trebaju pripadajuce ragistracije pa postavi pitanje na sajt, mozda se metuzalemi sjete." Svi znamo da su to bile 4065, 66 i 67. Ali koja je koje boje? Javite direktni Miri, email mu je u linku na imenu.


Neno Hrisafović moli za podatke: Zamolio bih kako tebe tako i ostale bivse pilote AK Sarajevo da mi dostave, ako je ikako moguce, glavne podatke o nasoj jedrilici standardne klase "TRENER" koja je nosila, ili trebala da nosi takodje oznaku-ime "Libis-18".... nastavak ovde


Želimir Šarić pita za Krezu


Haso Mišut traži kontakt sa Nikolom Đuričićem - zmajarom


Saša Simeonov pita za Skoka


Prodan kupi podatke o 26. klasi ŠROA


Prodan se prisjeća naših vatrogasaca-čuvara:

Stoja, pre nekoliko dana, razmišljam o neizbježnim facama koji su bitisali na Butmiru, a u spisku pomena u Oslobođenju povodom godišnjice sajta ih nema? Bio je jedan čuvar Omer, prezime nisam siguran, vuče me nešto na "opanak", imao je kuću na krivini prema Ilidži gdje se odvajao put prema Nedžarićima, što je kasnije presjekla RW Novog Aerodroma. Za njega sam čuo da je umro, možda još i prije ovog nesretnog rata. Pored njega bio je čuvar Trapara Milenko i Vasković Savo. Možeš li provjeriti da li su živi? Razmišljajući o njima, mislim da su u podmaklim godinama. Posebno kad čujem da je Kasim umro, da li je moguće da se ova dva još otimaju? Vjerovatno oni i nisu nikad bili članovi kluba, po automatizmu kao vatrogasci bili su i čuvari, a i živjeli su u neposrednoj blizini samog aerodroma. Vjerovatno da se ih dobro sjećaš.Prodan!

Onda dopisuje:

Tek kada sam poslao mail o čuvarima, počne me kopkati sumnja da sam nešto ubrljao i sjetim se da je bio čuvar sa imenom Savo Marković, a Ratko Vasković. Ja sam pomiješao pa napisao Savo Vasković. Druga dilema oko pokojnog Omera, on bi mogao biti Hasan? Mislim na onog sijedog čuvara što je imao kuću na oštroj lijevoj krivini prema Ilidži. Sve sam polupao i zaboravio, najbolji sam kada se ne javljam. Pozdrav Prodan!

Nisi Podane, najbolji si kada se javljaš, kao i svi ostali. Dakle, ko je bio Omer ili Hasan?

Čuvar sa oštre krivine prema Ilidži zvao se Oprašić Hasan, momak sa Butmira mi je to prenio, predpostavlja da je još živ ali je navodno teško bolestan. Prodan!

Zna li iko išta o Hasanu?


Aleksandra Đajić Horvat i Zoran Sušić su bili prijatelji Željka Holika još iz osnovne škole. Danas su šokirani kada su saznali da je Željko preminuo. Mole one koji znaju detalje o Željkovoj smrti, da im se jave. Njihove email adrese su u mlinku na imenima.


25. mart 2008.

Zamolio bih kako tebe tako i ostale bivse pilote AK Sarajevo da mi dostave, ako je ikako moguce, glavne podatke o nasoj jedrilici standardne klase "TRENER" koja je nosila,ili trebala da nosi takodje oznaku-ime  "Libis-18".
 
Jedrilicu "Trener" je konstruisana i izvedena u okviru istog konkursa VSJ koji je bio raspisan i za jedrilicu-dvoseda HS-62, i delo je dvojice mojih dobrih kolega iz Akademskog aerokluba Beograd: Mladena Berkovica i Valtera Kucere. Njihov predprojekat je izabran za realizaciju prototipa kad i "Delfin" Tome Dragovica i Zdravka Gabrijela (izvinite sto pred imenima ne stavljam akadamske titule, od toga sam se odvikao u ovoj zemlji u kojoj titule se stavljaju samo na sluzbenim vizit-kartama).
Jedrilica je poletela posle mog odlaska u Francusku i za vreme mojih dolazaka u Jugoslaviju na godisnji odmor nisam ima priliku ni da je vidim, a jos manje letim, sto nije bio slucaj sa jedrilicom "Delfin". Naprotiv, bio sam u toku njenog konstruisanja, narocito u aerodinamickom delu (oblik krila i specifican vertikalni rep).
Zeleo bih da imam osnovne podatke (povrsina krila, duzina jedrilice, povrsina horizontalnog i vertikalnog repa, tezina prazne jedrilice, finesa, najmanja brzina propadanja, ako ne i polara jedrilice i dr.). Takodje, a i pre svzga, opaske i kritike pilota koji su je leteli kao i poredjenje sa kvalitetima leta jedrilice "Delfin".
Znam da to sada pripada proslosti (kao i ja uostalom!), ali sam bio veoma vezan sa njena dva konstruktora (posebno sa Valterom Kucerom) a kojih danas vise nema. Znam koliko su obojica voleli vazduhoplovstvo, bili su i odlicni piloti, veoma su se trudili da naprave nesto vredno u standardnoj klasi i hteo bih da znam koliko su u tome i uspeli.
Unapred hvala.
Srdacno raji iz AK Sarajevo
N.Hrisafovic

04. mart 2008.

Saša Simeonov pita za Skoka

 

Date: Mon, 03 Mar 2008 15:25:03 -0500
To: dejan@stojnic.co.uk
From: Alex Simeonov <alex@labelling.com>
Subject: Mladen Uskokovic'
 

Evo ja sam jedan stari prijatelj Skokov, jos iz 1972/73 godine, ali su aam se putevi davno razisli, uglavnom jer sam zivio van zemlje. 

Mozete li mi reci sta je bilo sa Skokom i kada je i gdje preminuo.

Hvala,

Sasa Simeonov

Toronto, ON Canada

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Odgovorio mu je Brane Blagojević:

Date: Sat, 22 Mar 2008 23:44:26 -0700 (PDT)
From: Branko Blagojevic <branko737@yahoo.com>
Subject: Skok
To: Dejan Stojnic <dejan@stojnic.co.uk>

Stoja,

Javljam se da ti ispricam o Skoku. Za vrijeme ruznih vremena ja sam radio u humanitarnoj organizaciji Oxfam. Jednog dana se Skok pojavio na intervjuu u kancelariji. Obostrano iznenadjenje. Ispricao mi je da je vec radio za slicne i da se mucio kao i svi. Tada smo svi bili mrsavi pa me nije cudio i on. Nije izgubio bio nista od duha. Opet se nismo vidjeli neko vrijeme pa se sreli u gradu i ja mu bas rekao da pravimo druzenje klubske raje da cu ga zvati. Medjutim nista nije bilo od druzenja, (trebalo je biti drugo po redu) pa se nismo ni culi. Elem sretnu me neki iz tih humanitarnih agencija i kazu mi umro ti je prijatelj Uskokovic. Na zalost nemogu se sijetiti tacno ali prije 5 godina otprilike!

Pozdrav

04. februar 2008.

Prodan kupi podatke o 26. klasi ŠROA

 

Pozdrav Stoja!

Već duže vrijeme pokušavam da pronađem kontakt sa svojim klasićma iz 26.kase ŠROA. Naime počeo sam sakupljati podatke, kako bi uobličili nekakav materijal, možda za kakvu monografiju ili slično. Sa tim ciljem, kada se pojavio komentar Zije Kekića na tvojim stranicama, htjeo sam da mi daš njegovu e-mail adresu. Nažalost, dogodila se njegova smrt! U prilogu ti šaljem kompletan tekst kojeg sam slao klasićima da upodpune podatke, kako bi dobili čim više pouzdanih podataka, i ovo sam želio poslati i njemu. Vjerovatno se ovo tebe ne tiče mnogo, ali vjerujem da imaš o nekim od nas više podataka, pa ako ti nije veliki problem upodpuni mozaik, ili mi pošalji tebi poznate adrese kako bi ih ja kontaktirao. Ujedno bih te zamolio, da mi proslijediš ove dvije Zijine slike koje iz 1975. i od nedavno? Pokušao sam da ih skinem ali mi ne ide. Prodan

 

Ono što je Prodan sakupio, možete naći ovdje. A ako imate šta da dodate, javite Prodanu na pl_prodan@yahoo.com


Jaca Šabić traži pomoć: "Ali za sada jedna molba- možda možeš pomoći da saznamo nešto o mom bratu Jasminu. Odveden je sa Grbavice u junu 92, čitav rat su ga vodili po logorima u BiH, nakon Dejtona je sa svim zarobljenicima prebačen u Srbiju, radio je pod lažnim imenima sa ostalim zarobljenicima na izgradnji tajnog objekta (JNA i rusi) pod zemljom u Niškoj oblasti, kada je NATO napao Srbiju, sve su ih tajno prebacili u Rusiju... JNA je njega i ostale inženjere stručnjake u Nišu tretirala kao svoje robove, jeftinu radnu snagu...i znam da nikada neće priznati da je bio kod njih, da znaju gdje je... Podatke o njegovom kretanju sve do odlaska u Rusiju sam dobivala uz mnogo novinarske muke i "ne pitaj kojih veza" te znam da je živ, ali gdje, kako... Šta misliš da li bi njegova slika, i neka naša riječ upućena  brojnim poznanicima  koji imaju prijatelje u Rusiji pomogla da nešto barem saznamo o Jasminu...pod uslovom da ne ugrožavamo njegovu bezbijednost, ako je to nakon toliko godina jos bitno!" Još jedna slika je ovde. Imam ja jedan zanimljiv komentar ovde.


Milan Dabarčić, padobranac, kaže: ja bih volio da mi se neko javi od moje generacije