1. mart 2009: 731 dan = 2 GODINE !!!!

 

U lijevom boksu zaglavlja naslovne strane stoji: Ovaj sajt je otvoren 1. marta 2007 . Danas je pune dvije godine od tog, za naš klub istorijskog dana!

 

Tokom ove dvije godine uradili smo OGROMAN POSAO. Za to vrijeme imali smo:

  • Više od 36.000 posjetilaca

  • Više od 1000 izdanja

  • Na sajtu imamo 5968 fajlova koji na Azurovom serveru u www.Team.ba zauzimaju 555MB, ili, da budem inžinjerski precizan, 582.520.832 bajta.

  • Od tih 5968 fajlova, 5427 čine slike i videi.

  • U mojim računarima (množina, naravno, sajt imam na desktopu, dva laptopa i dva eksterna drajva), stvari su dramatično drugačije: u folderu "Aeroklub Sarajevo" imam 9524 fajla koji zauzimaju 2.71 GB (2.916.229.120 bajtova) od kojih su 8545 slike i videi 

  • Ja sam primio 2097 emailova

  • Prikupili smo 500 imena naših članova. Posljednja dva sam saznao sinoć (28. februar) u 23.30 kada mi je Dragan Ungar, za večerom kod Čaje, kazao da je i on bio početnik padobranac 1963, a sa njim i Mladen Čučnik

Mnogi kontakti su uspostavljeni i mnoga prijateljstva obnovljena. I što je najvažnije, obezbijedili smo od nestanka istoriju djelovanja našeg Kluba i požrtvovanog rada svih njegovih članova. Sve ovo što smo sakupili, nije samo na mojim računarima i Azurovim serverima, to je sada i na Google-u, i na MSN-u, i na Yahoo-u, neizbrisivo!

 

Jedna od najvidljivijih promjena u arhitekturi sajta se dogodila u februaru ove godine, kada je iz temelja promijenjen način pristupa fotografijama u punoj rezoluciji. Njima se od tada pristupa u istom prozoru, tako da je omogućen istovremeni uvid i u fotos i u prateći tekst, ili se čak može imati više otvorenih fotosa u isto vrijeme. Java skript sam našao negdje, a trebalo mi je dvadesetak sati da sve promijenim. Vrijedilo je!

 

Na spisku članova imamo 500 imena. Ono što napisah prije godinu dana, još uvijek stoji: malo mi je malo za 47 godina trajanja Aerokluba Sarajevo, pa garant smo imali više od 10,64 novih članova svake godine! Pa samo padobranaca mora da je bilo više. O modelarima da i ne govorim! Kada sam ja bio u 7. razredu osnovne škole, Juka je učlanio najmanje dva cijela razreda moje škole, Osnovne škole "Miljenko Cvitković". Nije bilo šanse da svi odjednom stanemo u modelarsku radionicu u Logavinoj ulici, gdje smo pravili modele A-2. A Aljo je svake nedelje vozio PREPUNU PRAGU na Butmir da štelujemo i puštamo naše modele!

 

JAVNO POZIVAM ONE KOJI IMAJU PREDRATNE KNJIGE AEROKLUBA SARAJEVO I VAZDUHOPLOVNOG SAVEZA BOSNE I HERCEGOVINE, DA IH OTVORE. AKO SAMI NEMAJU VREMENA ZA TO, NEKA JAVE, NAĆI ĆE SE KO IMA.

 

Pogledajte, OVO JE ISTORIJA !!!

 

 

Sjetite se sve ove raje i energije koju su ubrizgali u Aeroklub!

 

Izgleda grandiozno, zar ne? A šta će biti ako vam kažem da su ovde fotografije SAMO 244 naša člana, samo 49%! I to 49% od onog smiješnog broja 500! Samo to sam uspio da iskopam iz onih 8545 fotosa i videa koje imam u folderu "D:\My Documents\Aeroklub Sarajevo". Ako ne nađemo ostale, biće kao da su nestali zauvijek!

 

Ako ne možete da prepoznate nekoga, kliknite na ovu skupnu sliku, i dalje će vam se samo objasniti.

 

Od 500 imena u spisku članova, za 94 naša drugara (i muških i ženskih) znamo da neće čitati ove stranice.

 

Nažalost, imamo fotografije samo šezdeset troje.

 

 

E ovde je stvar puno ozbiljnija, što je veće vremensko odstojanje od njihove smrti, sve su manje šanse da dođemo do fotografija. Pogledajte, nemamo slike takvih veličina kao što su bili čika Fadil, Ćasa, Žilo, Maks i ostali! ZATO POŽURITE, MOLIM VAS !!!

 

U današnjem Oslobođenju je objavljen pomen našim preminulim članovima

 

 

U pomenu nedostaje jedno ime: Dženan (Uzeira) Šaljić, padobranac. Davno sam dobio njegove podatke, ali sam ih tek juče imao potvrđene.

 

Pomen je finansiran prilozima 20 članova sa po 10 maraka. Još najmanje dva puta toliko članova sam morao da odbijem, jer šta bih ja radio sa tolikom lovom? Tada još nisam imao slike. Ja imam u jednoj excel tabeli podatke konstrukciji finansiranja pomena za sve ove godine, uključivo imena članova koji su participirali u finansiranju i iznose koje su participirali. Mislim da ne bi bilo fer objaviti ove podatke, nekome bi moglo biti neprijatno što je poslao tako malo ili tako mnogo love. Ako neko želi da zna kako on stoji u toj tabeli, trenutno ću mu dostaviti taj podatak.

 

Prošle nedelje mi je pala na pamet ideja da u pomen inkorporiram i slike naših preminulih članova, ovako

 

 

Moram vam priznati da sam se naježio kada sam u Corelu ovo napravio. I ponovo se naježim svaki put kada ovo pogledam.

Kako i ne bi, od raje sa ove 63 sličice, JA SAM POZNAVAO PEDESET I JEDNO! ( ** )

 

I onda zamolim mog drugara Tomu Radovanovića da ode do oglasnog šaltera Oslobođenja i vidi može li ovo, i koliko će koštati. S obzirom na 40% veću površinu i jednu veliku sliku, računao sam da će to biti dodatnih 100 - 120 maraka, pa k'o velim, kud ide june, nek ide i uže, finansiraću to. E tu sam se zezno, pomen bi se morao štampati na pola strane, što je 462,50 KM plus 2,50 KM ZA SVAKU POSEBNU SLIČICU, što je dodatnih 157,50 KM, znači ukupno 620 KM! Za jednog penzionera - i to ne pilotskog - ipak je malo puno. Zato sam to stavio samo ovde. Lijepo je i dirljivo! Prnja ga je postavio na AvijacijuBezGranica. A iduće godine, ko živ, ko mrtav, vidjećemo.

 

Hvala vam na podršci i saradnji. I naročito hvala na pohvalama, novim prijedlozima, idejama i materijalu koji nalazite po samo vama znanim budžacima, to mi daje motiv da uložim nove nebrojene sate u ažuriranje sajta.

 

Posebno hvala Azuru Ajanoviću na prostoru na njegovim serverima, odakle čitate ove stranice.

 

 

 

Idemo dalje ...     

 

 

Dejan

 

PS: čestitke možete vidjeti ovde

 

PS2: Prošle godine je bilo dosta opravdanih primjedbi da su neki naši članovi izostavljeni iz pomena u Oslobođenju. Poučen tim iskustvom, još polovinom decembra 2008, na udarno mjesto uvodne strane sajta sam stavio ovaj apel:

 

APEL JE OVDE JOŠ OD SREDINE DECEMBRA

DANAS DO 11 SATI UVEČE PO LONDONSKOM VREMENU

 

Apel: Kao što je urađeno 3. marta prošle godine, tako će 1. marta 2009. u "Oslobođenju" biti objavljen pomen našim preminulim članovima. Prošle godine je pomen objavljen angažmanom Narcisa Selimića, Ismara Ćemalovića i moje malenkosti, a "OSLOBOĐENJE" JE ČASTILO! Ove godine je to ZAJEDNIČKA akcija naših članova, naime ovogodišnji pomen je finansiran participacijom 20 članova.

Da ne bi nekoga izostavili iz pomena, vas molim da pažljivo pregledate spisak živih članova i pogledate da li je svima mjesto tu, ili bi trebali da budu u listi preminulih članova (lista je sa slikama), gdje sada imam 93 imena. Pomen se mora predati bar dva dana ranije, znači četvrtak 26. februara. Tog dana u 12 sati šaljem Pomen Tomi u Sarajevo koji će ga predati u Oslobođenje.
NEMOJTE DA NEKOGA OD RAJE IZOSTAVIMO, rodbina bi mogla pomisliti da smo ga i iz sjećanja izbrisali! Da bi vam olakšao pregledanje, napravio sam LISTU ŽIVIH PO SEKCIJAMA. E sada nema opravdanja, ako ja nisam po imenu znao sve padobrance ili modelare, znao sam letače, mehaničare i sekretare!

Objavljivanje pomena će koštati oko 200 KM. Participacijom je prikupljena sva lova! Imena članova koji su uspjeli da se uguraju u prvih dvadeset prijavljenih su ovde, a cijeli račun će biti tu kada Tomo preda pomen 26. februara.

 

Tokom ta dva i po mjeseca, nisam dobio ništa. Zadnjeg dana, 25. februara 2009. popodne, dobio sam jedno ime.


(**)

Da ne ispadne da se Dejan tek tako gađa brojkama. Evo pedeset i jedno ime moje pomrle raje čije slike imam: SELJO, ALJO, ADAM, RIZO, DŽAMIJA, BIBER, BLAGOJE, SAFET BOROVAC, STARI ČAPRA, DŽEMIL, ŠUKRIJA, CMAJLI, DAMJAN, IBRO, IVO DŽONLIĆ, SAVO GOLIJANIN, SLAVICA GUJIĆ, HASTOR, ŽELJKO HOLIK, MIDO, PERO MALAJAC, RIFAT KARIĆ, SLOBO KOSOVAC, KRLE, KUKO, BORO LASICA, IVO MALENICA, BATO MARIĆ, MIŠO MATIĆ, ISMET MEHIĆ, RATKO MILANOVIĆ, JAKŠA, OMER NIŠTOVIĆ, NJEGOŠ PAVLOVIĆ, MILAN PRINCIP, GOJKO RADIĆ, ILIJA ROLJIĆ, DEDO, ILIJA SAVIĆ, VESO, SPASA, SALKO SUDIĆ, SUNARA, BOKE, MARIO, STANKO ČEP, RADE TOMŠIĆ, SKOK, CICKO VASILJEVIĆ, KASIM i BOBAN VOINOV.

 

Ako tome dodam i onih 11 čije slike nemam: SAFET ĆASA, FADIL FAZLAGIĆ, ZVONKO FRANKOVIĆ, FRANJO JOŽANC, BORO MIJATOVIĆ, HASAN OPRAŠIĆ, HALID PRCIĆ, FERID ŽILO, TASKE, DRAGAN TOMAŠEVIĆ i MARKO TROGRANČIĆ,

 

ispada DA SAM LIČNO POZNAVAO ŠEZDESET I DVOJE od 94 na našem spisku preminulih članova Aerokluba Sarajevo. Puno, brate, prepuno.

(natrag na zvjezdicu)