Arhiva fotografija dana

 

Lentikulari su fantastičan meteorološki fenomen. Imam dosta njihovih fotosa. Galerija lentikulara je ovde

 

06.10.2014 Miro Božić "uhvatio" nevjerovatan oblak

27.03.2013 Musa na zemlji, a padobran pun

17.03.2013 Zvonko Bušić u YU-DCA sekundu prije kačenja špage parole

23.07.2012 Brane Blagojević ulovio fenomenalne lentikulare iznad Koreje

27.01.2012 Miro - More kumulusa, beskrajno po obje dimenzije

27.01.2012 Miro "uhvato" B 787 Dreamliner

11.12.2011 Irfan uhvatio lentikular iznad Trebevića

04.12.2011 Irfan snimio neobičan lentikular

31.10.2011 Prekrasan lentikular iznad Prokletija

29.10.2011 Na svakakve ptice je Miro Božić do sada nalijetao, ali na ovakvo čudo na 7000 fita i povrh toga u ponoć, nije! Šta na ovo kažu Zlatko, Vojo, Musa, Brane i ostali?

19.10.2011 Prekrasan snimak Sarajeva sa levela 350

15.08.2011  Dejan uhvatio nakovanj iznad Trebevića  

01.11.2010  Prodan "hvata" oblake

22.06.2010  Dva padobranca i Space Shuttle na istoj fotografiji

 


Fotografija dana

 

5 oktobra 2014 Miro Božić mi šalje ovo: 

Evo ti jedna slika za rubriku Fotografije dana.

Ne vidja se baš svaki dan. Jučer u Londonu, Heathrow – nema vjetra, nema kiše, nema grmljavine samo ovi  apokaliptični oblaci zlokobne boje. Evo sad je 45 godina kako letim ali što sam se ove godine nagledao čudnog vremena kao nikad do sada.

Danas sam bio ponovo u Londonu – prekrasan sunčan dan.

 


Fotografija dana

27. marta 2013 mi je Musa poslao zanimljivu fotografiju. U prvom momentu nisam skontao šta je tu posebno, a onda vidim , Musa punom je zadnjicom na zemlji, a kupola PTCH-8 padobrana je puna!


Fotografija dana

17. marta 2013 mi je Gavro poslao fotografije sa vuče parole pred Prvo svjetsko para-ski prvenstvo 1987. Mislim da je ovaj Gavrin snimak Zvonka Bušića u YU-DCA sekundu prije kačenja špage zaslužio da uđe u ovu rubriku! Ovo je FENOMENALNA FOTOGRAFIJA. Da je današnjom tehnikom snimljena, svi bi kazali WOW! A napravljena je aparatom Zenit-E u kojem je bio najobičniji film EFKA!


Fotografija dana

 

 

 

21. juli 2012, Brane Blagojević je na levelu 170 iznad Koreje


Fotografija dana

26. decembra na letu iz Zagreba u Frankfurt, iznad Augsburga, Miro Božić se našao IZNAD MORA KUMULUSA! Siruacije sa puno kumulusa mi smo običavali da opisujemo kao KUMULOSTRADA, nešto kao autostrada, motorway, autoput, znači ima neku širinu i nemjerljivu dužinu. Ali ovo, ovo je nemjerljivo po obje dimenzije, i zato sam napisao "more kumulusa"


Fotografija dana

 

Neposredno prije leta na kojem su "je uhvaćeno more kumulusa", na frankfurtskom aerodromu Miro je snimio i new kid on the sky, Boing 787 Deramliner


Fotografija dana

 

11. decembar 2011. Irfan snimio lentikulare iznad Trebevića. Stavljeno (naravno) i u galeriju lentikulara


Fotografija dana

 

4. decembar 2011. Irfan snimio ovo! Kaže super lentikular za jedrenje. A ja se pitam kakav je ono vrtlog, toga po teoriji u lentikularima nema, jer oni nastaju samo u uslovima dugotrajnog stabilnog laminarnog strujanja velikih masa vazduha. Tako nas je još Gustav Ajdič učio 1962/1963, kada je početnicima držao meteorologiju.

Stavljeno (naravno) i u galeriju lentikulara


Fotografija dana

31. oktobar 2011, Miro Božić mi šalje ovo:

Evo jedan snimak za kolekciju lentikulara, snimljen proljetos iznad Prokletija. Šteta sto je glupa kamera izoštrila na mrljama na staklu.

Stavljeno (naravno) i u galeriju lentikulara


Fotografija dana

29. oktobar 2011, Miro Božić mi šalje ovo: Sinoć na letu iz Londona, u snižavanju za slijetanje u Zagrebu, mrkla noć pet minuta do ponoći na 7000 ft nešto nas je roknulo. Puklo je ko bomba. Tek na zemlji smo vidjeli na kopilotovom windshieldu, ne krvi, kao obično, nego mesa. Izgleda da smo pokupili veliku ptičurinu samo mi nije jasno šta je radila u ponoć na 7000ft. Evo kopilot uslika kroz prozor sa vanjske strane.


Fotografija dana

 

 17. oktobar 2011, Miro Božić u svom Airbusu prelijeće Sarajevo i pravi krasan snimak cijelog grada. Ovo desno je u rezoluciji 1200 piksela i protjerano kroz čistač, a originalni snimak u rezoluciji 3325X2096 je ovde


Fotografija dana

15. avgust 2011, 8 uveče, a preko Trebevića se nad Grbavicu nadvio ogroman nakovanj nekog Trnovskog maconje. Fotografija je "šabački" sastavljena od dvije slike. Izvinjavam se


Fotografija dana

1. novembra 2010 mi Prodan šalje ovu sliku uz poruku: Ovako je izgledalo nebo iznad Malog Lošinja koje je privuklo moju pažnju...Može poslužiti kao učilo. Pozdrav! P PL


Fotografija dana

22. juni 2010. Moj sin Davor mi pošalje ovu sliku. Zamislite tu dvojicu sretnika! Ima li ikakve šanse da ovo IKADA IKO PONOVI? Ja mislim da nema!

Pardon, nisam podvukao da je ona šnjura dole TRAG SPACE SHUTTLE'a na polijetanju!

  


Fotografija dana

4. juni 2010. Izlazim iz Konzuma (bivši VF) pred polazak u London. Prvi sunčan dan poslije sedmodnevne kiše. Pogledam nebo, a ono iznad Trebevića ŠARENI CIRUS. Nikada do sada nisam vidio takav meteorološki optički efekt.

  


Lentikular dana

(Galerija lentikulara je ovde)

Ja priznajem da su lentikulari za mene kao opijum. Kada ih vidim, ne mogu oko da odvojim od njih. Oni su predivan prirodni fenomen, i za "obične" ljude, a kamoli za nas koji smo bili u prilici da u njih "umočimo" krilo!

Sarajevo, 11. juni 2009, predveče, lijep "k'o slika"


Fotografija dana Ovu fotografiju je snimio Zlatko Hafizović iz svog 747-400. Čovjek leti iznad svega, svi oblaci su dole, a prva slijedeća stvar gore je International Space Station. A kako je sunce desno i iza, sa kapetanskog sjedišta se krasno vidi sjenka 747 na površini oblaka. Ali to nije sve, tu je i kružna duga, aura. Jedini put sam je lično vidio iz kokpita Mirinog Airbusa A310 28. januara 2009. Na originalnom snimku nije tako vidljiva kao na Zlatkovom , ali kada se malo filtrira, vidi se

Fotografija dana

Boris Jovanović mi je dobacio seriju fotografija letećeg auta. Veoma interesantno!

 

Fotografija dana

Heeeej, pogledajte ovo! Sliku sam našao u Daily Mail dok sam letio iz Sarajeva za London 29. jula 2008. Ako pročitate tekst, vidjećete da svaki padobranac ima noge u konopcima one dvojice ispod  sebe, a rukama drži njihove kupole! I tako njih stotinu! Svaka čast. Fotos širine 1200 piksela možete vidjeti ovde, a širine 2160 piksela ovdje!

 

Fotografija dana

Juče (13. jula 2008) posjećujem bratića moje supruge u Bugojnu i on me voza u kompletno home made Lotusu sa motorom i transmisijom od Ford Sierre 2000. Ide ko zvijezda. Nemam pojma kako sam uopšte odvojio pogled od puta i pogledao u nebo, ali isplatilo se, ogroman višeslojni lentikular se protegao preko Uskopske doline između Gornjeg i Donjeg Vakufa. Impresivno!

 

Fotografija dana Skijanje je uvijek bio komplementaran sport letenju. Ha padne prvi snijeg, Jahorina, a kasnije i Bjelašnica, su bile pune naših članova. I tako je bilo do otvaranja nove letačke sezone. Vojo, Spasa i ja smo godinama išli na Jahorinu svake srijede mojim Tristaćem. Srijedom nema gužve na Cvijanovoj žici. Dođemo gore, sjednemo sa Cvijanom ko ljudi i popušimo po cigaretu, onda napravimno tridesetak žica, i na kraju se zabijemo dole u hotel Jahorinu. I za dana smo kući.

Za sve moje prijatelje sa Jahorine i Bjelašnice, evo friških slika Bjelašnice i Igmana. Napravio ih je početkom aprila 2008. Božidar Andrašek, kapetan na A320 u Croatia Airlines. On je bio kapetan na letu iz Zagreba u London 22. januara 2008, kada sam napravio seriju snimaka "Panoramski let iznad Londona" (niže dole u koloni "Zanimljivosti").

 

Fotografija dana Novi Travnik, juni 1963. Snimio Dejan Stojnić, aparat Zorki 10, prvi totalni automatik. Fotos sačuvao Jakša. Povratno vitlo džip JEEP VILLIS. Jakša strogo drži pravac, ali onaj do njega gleda u 100% pogrešnom smjeru, trebalo bi da gleda prema vitlu. Momak koji trči je iz Bihaća, zaboravio sam mu ime. Rezervoar je od aviona Trojka, pošto je benzinska pumpa oslabila. Kasnije je skroz riknula pa smo rezervoar digli gore, na okvir vjetrobrana, i gorivo je išlo slobodnim padom. Efikasno, ali je potrošnja bila katastrofalna. Prije početka obuke, nas nekoliko se prijavilo za vožnju povratnog vitla. Jakša nam je dao provjere tako što smo morali strogo držati pravac prema fudbalskim stativama na kraju aerodroma. Prošli smo nas trojica: Slobo Kosovac, ja i jedan iz Bihaća.