Klik na link slika će vas odvesti na tabelu gdje je ta slika predstavljena malom sličicom - thumbnail-om, koja će bit prva odozgo na lijevog strani, gdje su navedeni svi raspoloživi relevantni podaci o toj slici, ono ko, šta, kada, gdje...


  Dimitrije Vujović - Dimo (upravnik, nast pad, nast mot); rođen 8. septembra 1930, preminuo 25. decembra 2015.


tekst, slika , slika ,slika ,slika ,slika , slika , slika


1. januara 2016. sam dobio email od Diminog sina:

From: Miodrag Vujovic <hari737ng@gmail.com>
Date: 01. јануар 2016. 16.46.45 CET
To: dejan.stojnic@gmail.com
Subject: Dimitrije Dimo Vujovic

Dejane 25.12.2015.smo se oprostili od mog oca,Dimitrija Dima Vujovica.Sahrana je obavljena u njegovo rodno selo Cukovici,blizu Rijeke Crnojevica,a znajuci da je jedno vrijeme proveo radeci u Sarajevo saljem vam prigodan tekst koji je izašao u Crnogorskoj stampi a vas molim da ga proslijedite dalje putem vašeg sajta i na taj način informisete sve koji su ga poznavali,unapred hvala,poz.Miodrag Hari Vujovic
http://www.vijesti.me/sport/jedan-od-najvecih-poletio-u-vjecnost-867348

Otišao sam na taj link i spasio ga za vječnost:

IN MEMORIAM: DIMITRIJE VUJOVIĆ (8. 9. 1930 - 24. 12. 2015)

26.12.2015 13:54

Jedan od najvećih poletio u vječnost

Jedan od najvećih poletio u vječnost
Foto: Privatna arhiva Autor: Sport

 

Crnogorski piloti i padobranci juče su imali najteži zadatak - brišućim letovima i skokovima iznad rodnog mjesta Dimitrija Dima Vujovića, oprostili su se od čovjeka bez kojeg, kako kažu, ne bi bilo crnogorskog vazduhoplovnog sporta. U vječnost je poletio jedan od najvećih...  

Dimitrije Vujović je bio dugogodišnji sportista i nastavnik padobranstva, pilot i nastavnik motornog letjenja, državni reprezentativac i nosilac svjetskog rekorda u padobranstvu, upravnik Aero kluba, sekretar Vazduhoplovnog saveza Crne Gore i član predsjedništva Vazduhoplovnog saveza bivše Jugoslavije, sudija republičkih i saveznih aero-reli takmičenja i padobranskih prvenstava.

Osnivač je i pokretač prvih aero-reli takmičenja u motornom letjenju u Crnoj Gori kao i pokretanju učešća žena u padobranstvu Crne Gore. Entuzijasta i pokretačka snaga u sportskoj avijaciji Crne Gore.

Rođen je 8. septembra 1930. godine u Peći. U avgustu 1950. završio je padobransku obuku u Zemunu. Nastavio je da skače padobranske skokove u Novom Sadu, a od 1954. godine bavio se padobranstvom u tadašnjem Titogradu. Naredne godine završio je obuku na avionu „trojka“ i  „UT-2“, a 1958. na „PO-2“ i „Aero 2“.

Nastavnik padobranstva postao je 1958. Godine. Od 1954. do 1965. učestvovao je na mnogobrojnim državnim i međunarodnim takmičenjima (SFRJ, Poljska, Mađarska, Čehoslovačka), a 28. maja 1963. postavio je dva svjetska rekorda u padobranstvu (grupni skokovi, noću). 

Nosilac je Zlatnog „C“ i Dijamantskog „C“ (najvećeg priznanja u padobranstvu ex-YU). Od 1964. do 1970. radio je kao upravnik Aero kluba Sarajevo, nastavnik motornog letjenja i nastavnik padobranstva u Sarajevu.

U Podgoricu se vratio 1973. i dvije godine obavljao funkciju sekretara Vazduhoplovnog saveza Crne Gore i bio član predsjedništva Vazduhoplovnog saveza bivše Jugoslavije.

Tri godine kasnije pokrenuo je i uveo republička takmičenja u reli letenju u Crnog Gori, zajedno sa legendom crnogorske avijacije Radomirom Pekovićem iz Nikšića. 

Vujović je diplomirao na Pravnom fakultetu u Podgorici. Kasnije je radio kao savezni sudija za reli letjenja u ex-YU, a ostatak karijere proveo je kao inspektor Vazduhoplovnog saveza Crne Gore. Aktivno se bavio avijacijom do 1990. poslije čega se penzionisao.